Μετά από 120 χρόνια κοινωνικής προσφοράς και φιλανθρωπικού έργου, το Άσυλο Ανιάτων, οι 220 βαριά ανάπηροι ασθενείς, στην πλειοψηφία τους κατάκοιτοι, στους οποίους παρέχεται στέγη, τροφή, ένδυση, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη , και οι 150 εργαζόμενοί του,  παρόλο που προσπαθούν όλοι μαζί  να επιβιώσουν, είναι σήμερα αντιμέτωποι με τις βαρύτατες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

 Το Άσυλο Ανιάτων αδυνατεί να φέρει εις πέρας το σκοπό στον οποίο έχει ταχθεί.

Αναγκάζεται στην αναστολή της λειτουργίας του, μετά την επιβολή του clawback, που προβλέπεται στο άρθρο 100 του πολυνομοσχεδίου, του Υπουργείου Οικονομικών.

Το μέτρο του clawback (εκ των υστέρων 35% διόρθωση της υπέρβασης των δαπανών) που προβλέπεται για τις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, δηλαδή ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, επιβάλλεται εκτός κάθε λογικής και στο Φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα του Ασύλου Ανιάτων! Και μάλιστα μετά από το 30% κούρεμα των νοσηλίων του, τον Αύγουστο του 2012, από τον ΕΟΠΥΥ!…

Το συνολικά 65% κούρεμα του χρέους του ΕΟΠΥΥ, οδηγεί άμεσα το Άσυλο Ανιάτων σε κλείσιμο, αφού δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ούτε απέναντι στους ασθενείς και τους εργαζόμενους, αλλά ούτε και στους προμηθευτές του.

Από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, οι 220 χρόνια πάσχοντες ανάπηροι ασθενείς, στην πλειοψηφία τους κατάκοιτοι, είναι αντιμέτωποι,  με την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών τους, και οι ανάγκες τους σε τρόφιμα, φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτονται κυρίως από φιλανθρωπικές δωρεές. Σήμερα, η αναστολή λειτουργίας του Ασύλου Ανίατων, σημαίνει, ότι οι ασθενείς θα πρέπει να μεταφερθούν σε ιδιωτικές κλινικές με υπέρογκο κόστος για τον ΕΟΠΥΥ και τις οικογένειές των ασθενών, αφού δεν υπάρχουν αντίστοιχες δημόσιες μονάδες υγείας,  και οι 150 εργαζόμενοι θα χάσουν την εργασία τους.

Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στο Άσυλο Ανιάτων 1,7 εκατομμύρια ευρώ από νοσήλια των ασφαλισμένων του. Δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ από τα οφειλόμενα από τον Νοέμβριο του 2012, μέχρι και σήμερα..

Ο ΕΟΠΥΥ και το Άσυλο Ανιάτων

Το Άσυλο Ανιάτων είχε συμβάσεις με όλα σχεδόν τα Ταμεία, τα οποία έχουν ενοποιηθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ στέλνει τους ασφαλισμένους του στο Άσυλο Ανιάτων με συμβατική υποχρέωση να καταβάλλει τα  νοσήλια.

Το Άσυλο είναι το μοναδικό ίδρυμα χρονίως πασχόντων ασθενών, στην Ελλάδα, που δεν εισπράττει συμπληρωματικά νοσήλια από τους ασθενείς ή τις οικογένειές τους, ούτε εκμεταλλεύεται τις συντάξεις ΑΜΕΑ των ασθενών, ούτε επιχορηγείται από το Ελληνικό Κράτος.

Αυτή τη στιγμή, ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει τα ήδη μειωμένα κατά 30% νοσήλια με καθυστέρηση 8 μηνών, ενώ ακόμα δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες εκκαθαρίσεις του 2011 από τα προ του ΕΟΠΥΥ ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, Οίκος Ναύτου, κλπ). 

Τα ασφαλιστικά ταμεία με τον ΕΟΠΥΥ οφείλουν συνολικά  στο Άσυλο Ανιάτων πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η “περιουσία” του Ασύλου Ανιάτων

Οι πόροι του Ασύλου, για την εκπλήρωση του σκοπού του, είναι οι πρόσοδοι της ακίνητης περιουσίας του και τα νοσήλια των ασφαλισμένων αναπήρων, τα οποία όμως δεν καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ. 

Η ακίνητη περιουσία που έχει καταληφθεί στο Ίδρυμα από τους διάφορους δωρητές είναι μεγάλη σε «αντικειμενική» αξία, αλλά δύσκολα εκμεταλλεύσιμη στην σημερινή συγκυρία, γιατί αποτελείται κατά κύριο λόγο από εκτός σχεδίου εκτάσεις και οικόπεδα και από παλαιά ακίνητα σε ως επί το πλείστον υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.

Τα μισά ακίνητα είναι ξενοίκιαστα και από τα τρέχοντα μισθωμένα το Άσυλο Ανιάτων εισπράττει περίπου το 65% ενώ αναγκάζεται να πληρώνει φόρο ακόμη και για αυτά που δεν εισπράττει ενοίκιο.

Η απόδοση της περιουσίας αυτής προ φόρων σήμερα δεν υπερβαίνει το 1,5% της συνολικής αξίας της. Επί πλέον τα ενοίκια αυτά φορολογούνται αυτοτελώς με 20% και το ύψος τους βαίνει μειούμενο, λόγω της κρίσης, με αποτέλεσμα το Ίδρυμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις Φ.Μ.Α.Π.,  ΕΗΤΗΔΕ,  ΙΚΑ (ασφαλιστικές εισφορές) . 

Η ακίνητη περιουσία λοιπόν του Ασύλου έχει απαξιωθεί λόγω της οικονομικής ύφεσης, της υπερφορολόγησης των ακινήτων και της μη καταβολής μισθωμάτων ακόμα και από το δημόσιο, με οφειλές μισθωμάτων, π.χ. από την Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού (γρ. Υφυπουργού, περίπου 200.000 €), από το Υπ. Υγείας (πολυκλινική Αθηνών 25.000€), και από το Υπ. Πολιτισμού (Ελληνικό Φεστιβάλ 15.000€).

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του Ασύλου Ανιάτων

Χαρακτηριστικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στο Άσυλο Ανιάτων είναι ότι οι 150 εργαζόμενοι, οι οποίοι προσφέρουν θεάρεστο έργο, είναι εδώ και 7 μήνες απλήρωτοι.

Εκμίσθωση ακινήτων στους εργαζόμενους με έκπτωση 80%

Η Διοίκηση του Ιδρύματος κατανοώντας τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι εξαιτίας της αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής των δεδουλευμένων τους, αποφάσισε να εκμισθώσει σε όσους εργαζόμενους το επιθυμούν τα κενά διαμερίσματα που διαθέτει,. σε οποιαδήποτε περιοχή της Αττικής, με μηνιαίο μίσθωμα στο οποίο θα γίνεται έκπτωση ποσοστού 80% της τρέχουσας μισθωτικής αξίας.

Η νέα Διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων

Στο Άσυλο Ανιάτων, η νέα διοίκηση που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Απρίλιο του 2012, έχει θέσει από την πρώτη στιγμή σε εφαρμογή σχέδιο εξυγίανσης και αποτύπωσης της πραγματικής οικονομικής κατάστασης του Ασύλου.

Κύριος στόχος της νέας διοίκησης του Ασύλου Ανιάτων είναι να υπάρξει οικονομική εξυγίανση, διαφάνεια και σύγχρονη λειτουργική και οργανωτική δομή.

Προτάσεις του Ασύλου Ανιάτων για την επιβίωσή του

Για την επιβίωση του, η διοίκηση του Ασύλου. έχει υποβάλλει τις εξής προτάσεις:

Α) Να εξαιρεθεί πλήρως το Άσυλο Ανιάτων,  ως φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, με αποδεδειγμένη κοινωνική προσφορά, από την δυσβάστακτη φορολογία, ή να φορολογηθεί για τους ίδιους λόγους με χαμηλό συντελεστή έως 0,1% στην ακίνητη περιουσία και με συντελεστή έως 10% για το φόρο εισοδήματος.

Β) Να εξαιρεθεί από το άδικο μέτρο της επιβολής clawback, ως φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό σωματείο.

Γ) Nα εξοφληθεί ΑΜΕΣΑ από τον ΕΟΠΥΥ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, κλπ., η συμψηφιστούν οι οφειλές των ΕΟΠΥΥ , ΙΚΑ, ΟΓΑ, κλπ., προς το ίδρυμα,  με αυτές που οφείλει το ίδιο στο ΙΚΑ και στην εφορία.

Η πρόεδρος του Δ.Σ. του Ασύλου Ανιάτων

    Ιωάννα Ηλιάδη

Κοινοποιήστε: