Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2022 – Η Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRA παρουσιάζει τη σκηνική σύνθεση-παράσταση Solaris, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στάνισλαβ Λεμ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων του Ασύλου Ανιάτων από τις 28 Σεπτεμβρίου 2022. Η παρουσίαση της δημιουργικής συνεργασίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στο Άσυλο Ανιάτων, παρουσία των συντελεστών της παράστασης και της Διοίκησης του Ιδρύματος.

Το Solaris είναι η πρώτη site specific παράσταση της Ομάδας Θεάτρου ΟΠΕRA και δημιουργήθηκε για να παιχτεί αποκλειστικά στο χώρο του Άσυλου Ανιάτων και ειδικά στην υπό ανακαίνιση Γιαγλοπούλειο Πτέρυγα. Η ανταπόκριση της Διοίκησης του Ιδρύματος στο αίτημα της Ομάδας ήταν άμεση και σηματοδότησε την αρχή μίας γόνιμης διαδικασίας ανταλλαγής ιδεών. Η νέα πτέρυγα του Ιδρύματος, που δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, αποτελεί τον σκηνικό χώρο της παράστασης, ο οποίος και διαμορφώθηκε ειδικά για το Solaris από την εικαστικό Ναταλία Μαντά. Σε διαρκή διάλογο με τον χώρο, η παράσταση αξιοποιεί ως βασική σκηνή έναν διάδρομο πενήντα μέτρων, ενώ στα δωμάτια που ανοίγονται θα διαδραματίζονται επιμέρους σκηνές του έργου. Πρόκειται για μία εμπειρία που περιλαμβάνει δρώμενα, προβολές και events, καθώς και πρωτότυπη μουσική που θα παίζει ζωντανά επί σκηνής ο Γιάννης Αναστασάκης. Μέρος των εσόδων από την παράσταση θα διατεθεί υπέρ του έργου του Ασύλου Ανιάτων.

Η κα. Ιωάννα Ηλιάδη, Πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων, μίλησε για τη συνεργασία με την Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRA αναφέροντας: «Αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς η απόφαση του σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή να επιλέξει το Άσυλο Ανιάτων ως χώρο διεξαγωγής της παράστασης Solaris και το πιο σημαντικό, ως αποδέκτη δωρεάς μέρους των εσόδων της παράστασης. Ο Θοδωρής Αμπαζής και η ομάδα του έχουν προσεγγίσει με μεγάλο σεβασμό το Άσυλο Ανιάτων, τόσο τον χώρο μας όσο και την ιστορία των 130 χρόνων του. Τον ευχαριστούμε θερμά για την επιλογή του, την προσφορά του και την εμπιστοσύνη που δείχνει στο έργο μας».

Ο κος Θοδωρής Αμπαζήςσκηνοθέτης και διασκευαστής της παράστασης, συνιδρυτής της Ομάδας Θεάτρου ΟΠΕRA, μίλησε για την επιλογή του έργου και τη συνεργασία με το Άσυλο Ανιάτων: «Το Solaris του Λεμ, που ήρθε ως ιδέα από το ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Θεάτρου ΟΠΕRA και ηθοποιό Τζωρτζίνα Δαλιάνη, μας κέντρισε το ενδιαφέρον, καθώς διαβάζοντάς το συνειδητοποιήσαμε πόσο επίκαιρα παραμένουν τα θέματα του βιβλίου, κυρίως όσα σχετίζονται με την υπαρξιακή αγωνία. Η βοήθεια της Διοίκησης του Ασύλου Ανιάτων, όπως και όσων εργάζονται εδώ ήταν συγκινητική και ουσιαστική για την πραγματοποίηση της παράστασής μας. Εκτός από το καλλιτεχνικό μας έργο, έχουμε ως στόχο να βοηθήσουμε στην προβολή του έργου του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων που χρηματοδοτείται κυρίως μέσω δωρεών. Για εμάς είναι η πρώτη site specific παράσταση στα 21 χρόνια της Ομάδας μας και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που την παρουσιάζουμε εδώ. Ο χώρος του Ασύλου είναι στην παράστασή μας ο Ωκεανός του πλανήτη «Solaris» και η άδεια πτέρυγα που μας παραχωρήθηκε είναι ο διαστημικός σταθμός που αιωρείται πάνω από τον πλανήτη».

Η κα. Ναταλία Μαντάεικαστικός και υπεύθυνη για τη διαμόρφωση του σκηνικού χώρου και για τα κοστούμια της παράστασης, ανέφερε: «H επιλογή του Ασύλου Ανιάτων, ως χώρο διεξαγωγής της παράστασης ήταν πολύ σημαντική, αφού ολόκληρος ο σκηνογραφικός σχεδιασμός έγινε εξαρχής λαμβάνοντας υπόψη τον συγκεκριμένο χώρο και προσαρμόστηκε επιτόπια. Έτσι μπορούμε να πούμε πως τελικά το περιβάλλον της παράστασης αποτελεί μια site – specific εικαστική εγκατάσταση, μεικτής τεχνικής που ενεργοποιείται από τις δράσεις και τα συμβάντα που διαδραματίζονται εντός της. Το Solaris αποτελεί σκηνογραφικά μια πρόκληση αναμέτρησης με τον χώρο και τα υλικά, με κύριο στόχο τη δημιουργία ενός σύμπαντος ανοίκειου προς τους θεατές αλλά ταυτοχρόνως γεμάτου με προσωπικά στοιχεία και αναμνησιακά θραύσματα».Μετά το τέλος της Συνέντευξης Τύπου, οι συντελεστές της παράστασης και η Διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων ξενάγησαν τους παρευρισκόμενους στον χώρο της παράστασης, ο οποίος βρίσκεται στη νέα, υπό κατασκευή πτέρυγα του Ιδρύματος.

Λίγα λόγια για την Ομάδα OΠERA

Η Ομάδα ΟΠΕRA επιχορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ. από το 2001 και έχει παρουσιάσει πολλές θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η έρευνά της επικεντρώνεται στην αναζήτηση των ορίων της θεατρικής πράξης, κάθε φορά με ένα διαφορετικό τρόπο. Η μουσική σκέψη καθορίζει τη δομή των παραστάσεών της, χωρίς να υποβαθμίζει τη θεατρική λειτουργία αλλά να την αναδεικνύει.

Κοινοποιήστε: