Το Άσυλο Ανιάτων είναι ένα από τα αρχαιότερα Κοινωφελή Μη Κερδοσκοπικά Σωματεία στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1893 με σκοπό την περίθαλψη ασθενών πασχόντων από χρόνια νοσήματα.

Σε αυτά τα 123 χρόνια λειτουργίας του δεν έχει πάρει ποτέ βοήθεια ή ενίσχυση από Κρατικό φορέα ή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πόροι του προέρχονται κατ΄ αποκλειστικότητα από χορηγίες δωρεές και κυρίως από την αξιοποίηση της σημαντικής ακίνητής του περιουσίας.  Αυτή την στιγμή περιθάλπτουμε 180 ασθενείς με 112 εργαζόμενους. 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ- ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ 

Το Άσυλο Ανιάτων διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, που προέρχεται από δωρεές ιδιωτών. Το πλήγμα που έχει δεχθεί από την οικονομική κρίση, την υπερφορολόγηση, την πτώση της κτηματαγοράς και τα οικονομικά προβλήματα των μισθωτών του έχει ως αποτέλεσμα να διανύει σήμερα περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας.

Για να αντιληφθεί κανείς την έκταση του προβλήματος, αρκεί να δει τα στοιχεία που προκύπτουν για το οικονομικό έτος 2015.

Έσοδα του Ασύλου από μισθώματα 2.170.000 Ευρώ.

Συνολική φορολογική υποχρέωση (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος κλπ, Οικονομικού Έτους 2014), 1.825.000 ευρώ! Το 84% των εσόδων του αποδόθηκε στο Δημόσιο!

Τα υπόλοιπα διατέθηκαν για κάλυψη υποχρεώσεων λειτουργίας και ότι απέμεινε δόθηκε για την εκπλήρωση του καταστατικού σκοπού του! (στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων το οποίο φιλοξενεί τους 180 περιθαλπόμενους).

Ουσιαστικά, δηλαδή, το δημόσιο στερεί από τους  ασθενείς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που έχουν διατεθεί από δωρεές για την περίθαλψή τους.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι στο σύνολο των 887 συνολικών ακινήτων μας ο περυσινός ΕΝΦΙΑ ανερχόταν στα 908.839,73€ και ο φετινός στα 1.028.000,05 € παρά το ότι δεν έχει αυξηθεί η περιουσία μας. Από τα 887 αυτά δε ακίνητα, τα 396 παραμένουν ανοίκιαστα και δεν αποφέρουν το παραμικρό έσοδο στο Άσυλο Ανιάτων.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη  προς την εφορία μέχρι το καλοκαίρι ήταν περίπου 4.000.000 €. Εξοφλήθηκαν πριν από λίγες ημέρες (με την πώληση 4 ακινήτων) όμως από χθες, με την επιβολή του νέου ΕΝΦΙΑ και την επερχόμενη φορολογία εισοδήματος  ξαναβρεθήκαμε πάλι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι το Ίδρυμά μας αναλαμβάνει την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την σίτιση, και την ειδική περιποίηση από το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό του  των φιλοξενούμενών του καλύπτοντας το μεγάλο αντίστοιχο κρατικό κενό που υπάρχει στο χώρο της δημόσιας περίθαλψης. 

ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ

Ζητάμε να μας επιτραπεί να συνεχίσουμε να βοηθάμε τον χρονίως πάσχοντα συνάνθρωπο όπως κάνουμε τα τελευταία 123 χρόνια.

Ζητάμε να αντιμετωπιστούμε ακριβώς σαν αυτό που είμαστε: ένα ιστορικό φιλανθρωπικό σωματείο το οποίο έχει φροντίσει με τις δικές του δυνάμεις χιλιάδες συνανθρώπων μας μέχρι σήμερα και θέλει να συνεχίσει να προσφέρει σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. 

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον

Με εκτίμηση,

Ιωάννα Ηλιάδη

Πρόεδρος ΔΣ Ασύλου Ανιάτων

Κοινοποιήστε: